| mkalina 2008-12-05 12:03:08 |
Witam ! Wczoraj dotarła do mnie BallB. Muszę przyznać że jestem mile zaskoczony, gdyż głowiłem się nad tą łamigłówką aż pół godziny !!! Wykonanie jest bardzo dobrze zrobione, ścianki się nie zacinają, a po przesmarowaniu smarem silikonowym kulka chodzi wyśmienicie :) Pozdrawiam, Łukasz Witam Z radością mogę powiedzieć że doszedł do mnie już Ballb.łamigłówka sprawuję się bardzo dobrze, chodzi bardzo ładnie, porównywalnie do innych najdroższych kości.Układa sie bardzo miło.Nadaję się do speedcubingu, jedyną przeszkodą może być ciężkie znajdywanie wybranych pól (łatwiej znaleźć kolor niż małą kolorową flagę) ale flagi zamiast kolorów dają o wiele lepszy wygląd.Bardzo ładnie prezentuję się w każdej kolekcji łamigłówek(jeśli będzie pani chciała to mogę wysłać parę zdjęć jednak na razie nie mam aparatu).Od razu po wyjęciu z pudełka bardzo dobrze chodzi więc nie trzeba jej smarować (Nie można smarować smarami typu WD40 ponieważ to może uszkodzić kostkę, najlepiej stosować sprey silikonowy do uszczelek).Nie POPuję (nie wypadają z niej elementy jak to bywa w tanich kostkach ).łamigłówka jest trudniejsza od od megaminxa (zwykłego dwunastościanu) ponieważ nie tylko trzeba dopasować flagi do siebie ale także ważny jest położenie środkowej flagi np. wszystkie flagi na około mogą być zwrócona w tą samą stronę a środkowa flaga może być odwrócona do góry nogami. Reasumując łamigłówka jest warta swojej ceny,gdy pokazałem moim znajomym bardzo się podobała, jest bardzo trudna. Pozdrawiam Piotr Witam, Na początek jestem winien wyjaśnienie tak opóźnionej reakcji z mojej strony. Złożyło się, że nasza korespondencja sierpniowa poprzedzała wyjazd rodzinny na wczasy. Po powrocie nastąpiło rutynowe tzw. zagęszczenie czasu i w jego trakcie... układanie BallB'a :) Przejdźmy do rzeczy. Przede wszystkim dziękuję za łamigłówkę. Jej ułożenie sprawiło (i sprawia) mi dużo radości i więcej, niż się spodziewałem kłopotu. Moja pierwsza opinia, przesłana przed otrzymaniem łamigłówki, okazuje się troszkę chybiona, mianowicie porównując ją do megaminx'a (dwunastościanu foremnego) przeoczyłem fakt, iż elementy pięciokątne, których jest 12, muszą być odpowiednio zorientowane, czego nie ma w klasycznym megaminx'ie. W speedcubingu taka łamigłowka jest nazywana dodatkowym prefixem super, np. SuperCube to klasyczna kostka sześcienna, która przykładowo zamiast jednokolorowych ścianek ma przyklejone obrazki. Ostatecznie trzeba by tę łamigłówkę nazwać supermegaminx, ale ponieważ jest ona w kształcie kuli, można by ją nazwać superballmegaminx. (Proszę oczywiście traktować moje słowotwórstwo z przymróżeniem oka...) W związku z tym, że megaminx'a układałem tylko raz w życiu, a na dodatek tu mamy do czynienia z superballmegaminxem, okazało się, że ułożenie tej łamigłówki nie jest tak trywialne, jak się z pozoru wydaje. Bez wątpienia łamigłowka ta jest trudniejsza od klasycznej kostki Rubika, nie mówiąc już o czasie potrzebnym na jej ułożenie. Mój aktualny rekord wynosi 23 minuty 32,06 sekundy. Ale chciałbym ten wynik jeszcze podrasować, przynajmniej do kwadransa. Przyznaję się bez bicia, że układanie zaczynam od flagi polskiej ;) W mojej opinii ułożenie BallB przez osobę, która pierwszy raz ma do czynienia z podobną łamigłówką, będzie zadaniem bardzo, bardzo trudnym... praktycznie niemożliwym. Warto też powiedzieć, że osoba umiejąca sprawnie układać klasyczną kostkę Rubika, poradzi sobie z BallB (użyje wręcz analogicznych wzorów). "Sprawnie" oznacza w tym kontekście umiejętność kombinowania z racji, iż mamy tu jednak do czynienia nie z łamigłówką, lecz z superłamigłówką (patrz definicja wyżej). Osobiście posiadam kostkę Rubika (logicznie 3x3x3) w kształcie kuli. Wspólną cechą tych kulistych łamigłówek jest utrudnione wykonywanie ruchów, ale prawdziwego "łamigłówka" taka cecha nie zniechęca! Dodatkowo trzeba uważać, aby jedna z drugą nie stoczyła się ze stołu ;) Polecam BallB wszystkim pasjonatom łamigłówek, zwłaszcza tych parających się trójwymiarowymi. Nie zniechęcajcie się początkowym niepowodzeniem, a wstępnym ćwiczeniem niech będzie dla was nauczenie się układania klasycznej kostki Rubika, która bądź co bądź, jest łatwiejsza. W przypadku kostki Rubika znajdziecie w internecie wiele opisów prostych metod układania i dalej, po nitce do kłębka, czyli wrócicie do piłki BallB ;) Pozdrawiam Zbigniew Witam, Chciałbym się podzielić moją opinią na temat układanki Ball B. Układanka jest solidnie wykonana. Ściany obracają się łatwo, chociaż bez użycia smaru, od czasu do czasu się zacinają. Dobrze dobrano rozmiar. Układanka "pasuje" do rąk. Ball B jest podobna do dwunastościennej kostki Megaminx. System układania jest identyczny, z tą różnicą, że w Ball B musimy zwracać uwagę na orientację centrów. Użycie flag zamiast kolorów znacznie utrudnia zabawę, czyniąc ją ciekawszą. Polecam tę łamigłówkę wszystkim. Stanowi doskonałą zabawę i wciąga na wiele godzin. Piotr Witam, Ball B kręci się bardzo miło :) Flagi sprawiają dodatkowe utrudnienie, ponieważ trzeba je dobrze obrócić więc nie ukłąda sie tak łatwo, jest to plus dla tej łamigłówki. Z poważaniem Tomasz |
|
Zaloguj się by móc skomentować ofertę. |